Tłusty czwartek już 12 lutego, więc pora przygotować słodkie menu! Chociaż dyniowe pączki mogą wydawać się nie lada wyzwaniem, to tak naprawdę przygotowanie ich jest banalne i przyjemne. Przekonaj się!
składniki:
- 1/2 szklanki puree z dyni (poniżej znajdziesz przepis na purre)
- 2 ½ szklanki mąki
- 6 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży)
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła rozpuszczonego
- ½ szklanki mleka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- cynamon
- smalec do smażenia
- lukier lub cukier puder do posypania
przyrządzanie:
Jak przygotować puree dyniowe?
- Wydrąż gniazdo nasienne z dyni i pokrój dynię na plastry.
- Ułóż na blasze, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
- Gotowa dynia powinna być miękka. Usuń z niej skórę i zmiksuj dynię na gładką masę.
PĄCZKI
- Drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru wymieszaj z mlekiem. Odstaw mieszankę na około 15 minut.
- Mąkę przesiej dodaj sól, pozostały cukier, odrobinę cynamonu. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj rozczyn, puree z dyni, żółtka sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i masło.
- Wszystko zagnieć tak, aby powstało elastyczne i napowietrzone ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie zwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
- Następnie za pomocą szklanki wytnij koła i kieliszkiem zrób dziurki.
- Pączki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu.
SMACZNE? ZOBACZ RÓWNIEŻ: Pączki z bitą śmietaną