Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Tarta ze śliwkami

Wypieki to Twoja specjalność? Jeśli tak, to pyszna tarta śliwkowa powinna dołączyć do Twojego wypiekowego menu! Wypróbuj przepis, a nie będziesz żałować!

cake-171748_1280

składniki:
spód tarty:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  masa:
  • 2 jajka
  • 10-12 całych śliwek (mogą być zamrożone, lub długo namoczone śliwki suszone)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 220 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

przyrządzanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy spójne ciasto.
  • Ciasto owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.
  • Piekarnik nastawiamy na 200*C.
  • Wylepiamy ciastem formę na tartę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  • Pozbywamy się pestek ze śliwek, w przypadku mrożonych – wyjmujemy wcześniej do odmrożenia.
  • 2 jajka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo serek waniliowy.
  • Cały czas miksując wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy powolutku kremówkę.
  • Masę wylewamy na podpieczony spód, całe śliwki wbijamy w masę (niektóre mogą być całkowicie niewidoczne).
  • Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.

 

Zobacz też przepis na: Domowe żelki z soku owocowego