Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Tarta ze śliwkami

Wypieki to Twoja specjalność? Jeśli tak, to pyszna tarta śliwkowa powinna dołączyć do Twojego wypiekowego menu! Wypróbuj przepis, a nie będziesz żałować!

cake-171748_1280

składniki:
spód tarty:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  masa:
  • 2 jajka
  • 10-12 całych śliwek (mogą być zamrożone, lub długo namoczone śliwki suszone)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 220 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

przyrządzanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy spójne ciasto.
  • Ciasto owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.
  • Piekarnik nastawiamy na 200*C.
  • Wylepiamy ciastem formę na tartę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  • Pozbywamy się pestek ze śliwek, w przypadku mrożonych – wyjmujemy wcześniej do odmrożenia.
  • 2 jajka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo serek waniliowy.
  • Cały czas miksując wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy powolutku kremówkę.
  • Masę wylewamy na podpieczony spód, całe śliwki wbijamy w masę (niektóre mogą być całkowicie niewidoczne).
  • Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.

 

Zobacz też przepis na: Domowe żelki z soku owocowego