Sernik królewski to dla wielu osób wspomnienie z dzieciństwa. Już teraz możecie przywrócić smak swojej młodości we własnej kuchni. Sprawdźcie prosty przepis na sernik wiedeński!
składniki:
ciasto na spód i wierzch:
- 300 g mąki
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sera wiejskiego 3 krotnie mielonego
- 3/4 szklanka cukru
- 125 g miękkiego masła
- 5 jaj
- 2 czubate łyżki stołowe mąki
- olejek waniliowy
przyrządzanie:
- Formę do ciasta o wymiarach 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy spód formy i wstawiamy do lodówki, drugą owijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki.
- Do miksera wrzucamy ser, jajka, roztopione masło, cukier, mąkę i kilka kropel olejku waniliowego – miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się ze sobą połączą. Masę wylewamy na spód ciasta.
- Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startym ciastem równomiernie posypujemy masę serową.
- Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez około godzinę.