Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Chleb żytni z miodem i sezamem

Chleb z dodatkiem sezamu i niewielką ilością miodu. Gotowy chleb jest lekko kleisty i można go upiec także ze słonecznikiem lub suszonymi pomidorami. 

bread-587596_1280

składniki:
ZACZYN  

  • mąka żytnia (na początek wystarczy ok. 400 g
  • woda
  • duży słoik
  CHLEB
  • 300 g mąki żytniej typu 720
  • 100 g mąki pszennej typu 550
  • 1 łyżka soli
  • zaczyn
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki ziaren sezamu

przyrządzanie:

  • Dwa rodzaje mąki przesiej, dodaj sól, zaczyn i wodę. Wszystko wymieszaj.
  • Dodaj ziarna sezamu i miód. Ciasto musi być sprężyste i lepkie.
  • Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (3 godziny).
  • Nagrzej piekarnik do 240 stopni (góra i dół, bez termoobiegu).
  • Wyrośnięty chleb piecz przez 10 minut.
  • Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez godzinę.
  • Sprawdź, czy papier dobrze odchodzi od chleba. Jeżeli odkleja się wraz z ciastem, to włóż chleb do ciepłego piekarnika jeszcze na kila minut.

 

ZACZYN

 

 

  • W szklanym słoiku wymieszaj 100 g żytniej mąki i 100 ml przegotowanej wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 24 h.
  • Następnego dnia do połowy mieszanki (drugą połowę wyrzuć) dodaj kolejne 100 g mąki i 100 ml wody i również odstaw na 24 h.
  • Trzeciego dnia ponownie usuń połowę mieszanki i do pozostałej dodaj kolejne 100 g mąki i 100 ml wody. Odstaw na 12 h.
  • Czwartego dnia powtórz czynność i odstaw na 12h. po tym czasie zaczyn będzie już gotowy.

ZOBACZ: Prosty przepis na domowy chleb