Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi

Połączenie dania pierwszego z elementami dania drugiego - zupa ziemniaczana z mięsnymi pulpecikami. Dosłownie PAlceLizac!

cutlery-lunch-restaurant-3656-825x550

składniki:
składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 łyżka masła
  • pieprz/sól
  • natka pietruszki (pęczek)
  • 1,5 kostki rosołowej
  kulki mięsne z majerankiem:
  • 25 dag wołowiny zmielonej
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól/pieprz

przyrządzanie:

  • Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę.
  • Umyte i pokrojone ziemniaki zalewamy wodą (około 2 litry) dodajemy kostkę rosołową.
  • Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy po chwili pokrojony seler i marchewkę, smażymy 1-2 minuty.
  • Warzywa z patelni dodajemy do ziemniaków. Gotujemy około 7-10 minut.
  • Zmielone mięso łączymy z zeszkloną cebulką, jajkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem.
  • Formujemy nieduże kulki i wrzucamy do zupy. Gotujemy około 15-20 minut.

 

Zobacz też przepis na: Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem