Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Pizza z grillowanymi warzywami

Zapewne znajdziesz w swojej kuchni warzywa, które doskonale będą smakowały na puszystym cieście pizzy. Oto bezmięsna pizza na bogato!

pizza-442058_640

składniki:

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 gram drożdży suchych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
SOS POMIDOROWY
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
DODATKI (do wyboru)
  • bakłażan
  • cukinia
  • papryka
  • pomidor
  • szpinak
  • czosnek
  • rukola
  • bazylia

przyrządzanie:

CIASTO

  • Do dużej miski wsypać mąkę i drożdże, a następnie dobrze wymieszać.
  • Dodać oliwę, cukier, sól i stopniowo dodawać wodę.
  • Wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa.
  • Odłożyć ciasto w ciepłym miejscu na około 30 minut (ciasto musi trochę urosnąć).
  • Formę na pizzę lub blasze posmarować oliwą i rozciągnąć ciasto tak, aby przykryło całą formę.

SOS

  • Posiekać ząbek czosnku.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać czosnek przez około 2 minuty.
  • Dodać pomidory z puszki i liście bazylii.
  • Doprowadzić do wrzenia i dodać sól oraz pieprz.
  • Za pomocą zwykłego sitka przetrzeć sos pomidorowy.
  • Sos wlać do garnka i podgrzewać, aż uzyska jednolitą konsystencję.

PIZZA

  • Rozgrzać piekarnik do 220℃
  • Warzywa pociąć na plastry i grillować na patelni.
  • Na ciasto nałożyć sos pomidorowy i wybrane dodatki.
  • Piec przez około 15 minut, aż brzegi ciasta lekko się zarumienią.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Pizza z kurczakiem i sosem śmietanowym