Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Sernik klasyczny

Jeśli nie masz pomysłu na ciasto, sernik zawsze jest dobrą propozycją! Dzisiaj prezentujemy Ci przepis na klasyczny sernik z polewą czekoladową. Deser, który kochają wszyscy! SMACZNEGO

cheesecake-608963_1280

Spód do sernika (duża blacha):

  • 125 g masła
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Sernik klasyczny:

  • 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*)
  • 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 75 g masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru

Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę w 30 x 36 cm, może być też 40 x 25 i podobne). Dno wylepiamy ciastem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15-20 minut, aby przed pieczeniem ciasto się schłodziło. Po tym czasie podpiekamy spód przez 12-15 minut w 190°C, wyjmujemy i jeszcze gorący smarujemy białkiem za pomocą pędzelka. Następnie studzimy.

Sernik klasyczny: Najważniejsze to aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ser, śmietanę i jajka należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Twaróg w temperaturze pokojowej mielimy 3-krotnie przez maszynkę lub wygodniej – miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera (sera z wiaderka nie potrzeba mielić/miksować).

Ser wkładamy do bardzo dużej miski i łączymy za pomocą miksera z żółtkami. Następnie powoli, cały czas miksując, dolewamy cienką strużką śmietanę oraz wsypujemy budynie. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik do 165°C (koniecznie bez termoobiegu!). Podczas gdy piekarnik nabiera temperatury, kończymy sernik.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie lśniąca. Dodajemy 1/3 ubitych białek do masy serowej, mieszamy bardzo delikatnie do połączenia, dodajemy kolejną 1/3 porcji białek, mieszamy ponownie i dopiero dodajemy resztę białek. Przelewamy masę na ostygnięty spód. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika z parującą wodą na dnie i pieczemy przez około 80-90 minut. Wyłączamy piekarnik, a po 5 minutach wkładamy w drzwiczki drewnianą łopatkę. Studzimy. Sernik delikatnie opadnie, ale nie poniżej poziomu do którego był wlewany.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy co jakiś czas mieszając. Polewa powinna się niemal zagotować, potem zdejmujemy ją z ognia i lekko przestudzamy. Rozsmarowujemy na zimnym serniku. Przed podaniem sernik klasyczny musi być dobrze schłodzony w lodówce.