Super danie z małym elementem urozmaicenia - kurczakiem w miodowo-musztardowej panierce. Połączenie słodyczy miodu i rozpływającego się w ustach mięsa - urzeknie niejednego!
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 1 duża (pojedyncza) pierś z kurczaka
- 200 g ryżu
- Pół brokuła (same różyczki)
- 2 łyżeczki sezamu
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki groszku
- ½ małej marchewki (opcjonalnie)
- sól/pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 4 łyżki płynnego (najlepiej) miodu
- 2 łyżki musztardy
- masło do smażenia
przyrządzanie:
- Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki.
- Do miseczki dodajemy musztardę i miód. Mieszamy dokładnie łyżką. Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
- Brokuły myjemy, odcinamy różyczki i gotujemy je kilka minut w osolonej wodzie (5-7 minut).
- Paprykę kroimy na kawałki. Marchewkę na małe plasterki.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, smażymy razem na oliwie do uzyskania zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę i groszek, gotujemy pod przykryciem około 5 minut.
- Na patelnię dodajemy ugotowane brokuły, paprykę, przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
- Ryż gotujemy o minutę krócej niż na opakowaniu.
- Na osobnej patelni, na rozpuszczonym maśle, smażymy kurczaka wraz z całą zawartością miseczki. Czas smażenie zależy od wielkości kawałków – mniej więcej 5-10 minut.
- Na talerz wykładamy ryż, dodajemy warzywa i na wierzch wykładamy całą zawartość patelni z kurczakiem. Na koniec posypujemy sezamem.