Idealne na drugie śniadanie, proste w przygotowaniu. Ślimaczki z makiem dla każdego łasucha!
składniki:
- 3 i ½ szklanki mąki pszennej
- masa makowa (ilość według uznania)
- 7 g drożdży suchych
- ¾ szklanki letniego mleka
- 2 jajka
- 60 g masła
- ½ szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Mąkę przesiać, dodać drożdże, jedno jajko, mleko, sól, cukier i rozpuszczone masło.
- Wszystko wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto, wysmarować masą makową i zawinąć w roladę.
- Następnie pociąć ją w 2 cm plastry i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Przed pieczeniem posmarować ślimaki roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
- Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-25 minut. Można polać lukrem.
Sprawdź również: Domowe frytki belgijskie