Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym

Mało kto nie lubi makaronu, jednak jego tradycyjne podanie typu pasta może z lekka znudzić. Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę makaronową w sosie pomidorowym!

20140416-DSC_0040

składniki:

  • 400 g makaronu
  • 100 g wędzonego boczku
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pomidory w puszce (krojone)
  • 250 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)
  • 200 g śmietany 18%
  • jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka bazylii

przyrządzanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, aby był al dente.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i razem szklimy na rozgrzanym oleju. Wrzucamy pokrojony na plasterki boczek. Smażymy około 1-2 minuty na niewielkim ogniu.
  • Na patelnię dorzucamy pomidory i dusimy około 10 minut.
  • Dodajemy bazylię, sól i pieprz – mieszamy.
  • Ser ścieramy na tarce.
  • Jajko wbijamy do śmietany i dokładnie mieszamy. Dorzucamy około 2/3 startego sera i łączymy wszystko za pomocą łyżki.
  • Żaroodporne naczynie smarujemy od wewnątrz tłuszczem, wykładamy do środka połowę makaronu i zalewamy śmietaną z serem.
  • Wysypujemy pozostałą cześć makaronu i zalewamy sosem pomidorowym z boczkiem.
  • Posypujemy żółtym serem, który nam pozostał.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez około 30 minut.

 

Zobacz też przepis na: Zapiekanka ziemniaczana w sosie śmietanowym