Kotlety mielone z ziołami - małe urozmaicenie tradycyjnej potrawy, które znacznie zmienia jej smak. Przekonajcie się sami!
składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalkich
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie, odciskamy.
- Do miski przekładamy mielone mięso, namoczoną bułkę, dodajemy jajko, zioła i przyprawy.
- Masę wyrabiamy ręką żeby miała jednolitą konsystencję.
- Formujemy w dłoniach kotlety.
- Mięso obtaczamy w bułce tartej.
- Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podajemy same lub z ziemniakami.