Szaszłyki mają to do siebie, że można z nimi kombinować i dodawać do nich co się tylko podoba. Jednak niektórym wydaje się, że jest to przysmak zarezerwowany tylko na letniego grilla. Nieprawda! Sprawdź prosty przepis na wołowe szaszłyki z piekarnika!
liczba porcji: około 13 szaszłyków
składniki:
- 400g karkówki bez kości
- 300g schabu bez kości
- 150g wędzonego boczku (w plasterkach)
- 3 średnie cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy cajun (można zastąpić mieszanką chili, pieprzu, słodkiej papryki, tymianki i oregano)
- patyczki do szaszłyków
przyrządzanie:
- Schab i karkówkę kroimy w sporą kostkę.
- Oliwę z oliwek, sos sojowy i przyprawy dokładnie mieszamy.
- Mięso obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda i kroimy w kostkę mniej więcej o wielkości mięsnych kawałków.
- Cebulę kroimy na spore kawałki.
- Boczkiem w plasterkach owijamy kawałki mięsa.
- Na patyczki nakładamy na przemian mięso, cebulę, paprykę i ponownie mięso.
- Szaszłyki układamy na rusztowanej blasze, a pod nią wkładamy do piekarnika normalną blachę.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 30 minut.