Pyszne, domowe bułeczki to smak nie do zastąpienia. Postanowiliśmy jednak odrobinę urozmaicić smak tradycyjnych bułeczek o dodatek oliwek i suszonych pomidorów. Posmakujcie sami!
składniki:
- 500g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania + 1 łyżka do drożdży
- 1,5 szklanki mleka + 3 łyżki do drożdży
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 g drożdży
- 20 pomidorków suszonych
- 20 zielonych oliwek
- świeże zioła: (tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie i rozmaryn)
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
przyrządzanie:
- Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach mleka z dodatkiem łyżki mąki – odstawiamy do wyrośnięcia.
- Rozpuszczone masło mieszamy z mlekiem.
- Oliwki i pomidory kroimy w małą kosteczkę
- Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło z mlekiem, pokrojone dodatki, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz do smaku.
- Do masy dodajemy wyrośnięte drożdże, delikatnie mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto podwoi swoją objętość).
- Od masy ciasta odrywamy jego kawałeczki i formujemy z nich okrągłe bułeczki, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.