Nic tak nie orzeźwia jak mięta. A próbowaliście kiedyś dodać tę aromatyczną przyprawę do zupy? W duecie z zielonym groszkiem może być idealną propozycję na obiad. Sprawdź przepis na pyszną, sycącą zupę krem podawaną z chrupiącymi grzankami.
składniki:
- 500 g mrożonego zielonego groszku
- łyżka masła
- cebula
- świeża mięta
- jogurt naturalny
- skórka otarta z połowy cytryny
- świeży pieprz
- sól
- 1.5 l bulionu warzywnego
- pieczywo
przyrządzanie:
1. Groszek rozmrażamy.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
3. Do garnka wlewamy bulion warzywny dodajemy groszek i gotujemy ok. 15 minut, aż zmięknie.
4. Zupę doprawiamy solą, dodajemy kilka listków mięty i blendujemy.
5. Otartą skórkę cytryny mieszamy z posiekaną miętą i jogurtem naturalnym.
6. Kroimy chleb w kostkę i podsmażamy na oliwię.
7 .Zupę podajemy z kleksem jogurtu, miętą do ozdoby i grzankami.
ZOBACZ TEŻ: KREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-PIETRUSZKOWYM
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













