Idealne zarówno na przekąskę jak i na drugie śniadanie. Wyśmienicie smakują z aromatyczną kawą. Poznaj nasz sprawdzony przepis na czekoladowe muffiny z serkiem mascarpone! Zobacz też: Tarta z jabłkami
składniki:
KREM:
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 białko jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- pół szklanki wody
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki oliwy (lub oleju lub roztopionego masła)
przyrządzanie:
- Trzepaczką ubijamy białko, następnie dodajemy serek, cukier i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamrażarki na ok. 20 min po to, by masa zesztywniała.
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier kakao, sodę i sól. Mieszamy i robimy na środku dołek na składniki mokre: wodę, maślankę, jogurt, oliwę. Całość musimy dokładnie wymieszać. Papilotki uzupełniamy mniej więcej do 1/3 wysokości ciastem, następnie dajemy łyżeczkę masy serowej i znów przykrywamy ciastem (do wysokości 2/3 papilotki).
- Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.
- Po ostygnięciu oprószmy nasz muffinki startą gorzką czekoladą.
Smacznego!