Naleśniki inne niż zwykle. Cieszą oko i podniebienie. Sprawdź nasz przepis na bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Zobacz też: Kotleciki z kurczaka z chilli i rozmarynem
składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- łyżka oleju
- pęczek bazylii
- 1 łyżka masła
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- ok. 100 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Zblenduj liście bazylii wraz z mlekiem, jajkami i mąką. Na koniec dodaj olej i zmiksuj na gładką masę.
- Gotowe ciasto wlewaj na patelnię i smaż cienkie naleśniki.
- Usmaż szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami, pod koniec dodaj ser feta. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowy farsz nakładaj na naleśniki.
- Bazyliowe naleśniki świetnie smakują z jogurtem naturalnym.
- Smacznego!