Quiche to rodzaj tarty, która króluje w kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Oto przepis na quiche z mozzarellą i pomidorami!
składniki:
CIASTO
- 150 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 300 ml śmietany 30%
- 2 małe jajka
- kulka mozzarelli
- 3 pomidory
- 1 papryka żółta
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- masło do wysmarowania formy
przyrządzanie:
CIASTO
- Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz masło (w temperaturze pokojowej). Wszytsko mieszamy i wyrabiamy na ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
PRZYGOTOWANIE
- Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 20 minut (180 stopni). Następnie kroimy w kostkę.
- Pomidory sparzamy i kroimy w kostkę.
- Warzywa łączymy, doprawiamy przyprawami i ziołami. Odstawiamy do lodówki na około 10 minut.
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, pieprz i sól.
- Ciasto kruche wyciągamy z lodówki i rozwałkujemy. Wykładamy nim formę. Spod ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy mąką.
- Wlewamy masę jajeczno-śmietanową i dodajemy farsz. Całość posypujemy ziołami. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.