Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Domowy chlebek z bakaliami

Chrupiąca skórka, pyszny środek. Domowy chlebek z bakaliami - spróbuj, a nigdy już nie kupisz pieczywa w sklepie.  chleb z bakaliami  

składniki:

  •  90 g miodu
  • 185 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdzy
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 100 g pokrojonych suszonych moreli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g pokrojonych suszonych śliwek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 1 żółtko
  • garść maku

przyrządzanie:

  • W misce połącz miód, ciepłą wodę i drożdże. Odstaw na kilka minut do spienienia.
  • Dodaj obie maki, sól, cynamon, skórkę z pomarańczy i jajko.
  • Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, ma być elastyczne i odrobinę kleiste.
  • Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe na półtorej godziny.
  • Do wyrośniętego ciasta dodaj bakalie i dobrze wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej blachy. Posmaruj żółtkiem i przykryj do ponownego wyrośnięcia na ok. półtorej godziny.
  • Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 -45 minut.

 

Zobacz też: Drożdżowe bułeczki z rodzynkami i czekoladą