Taki chlebek zasmakuje każdemu! Wyrazisty, sycący, z chrupiącą skórką, w dodatku bezpieczny dla alergików. Sprawdź nasz przepis na bezglutenowy chlebek gryczany.
składniki:
• 500 g mąki gryczanej
• 125 ml mąki jaglanej
• 125 ml skrobi ziemniaczanej
• 625 ml wody
• 2 łyżki siemienia lnianego
• 2 łyżeczki suchych drożdży
• 2 łyżeczki cukru lub innego słodu
• 1 łyżeczka soli
przyrządzanie:
- Wsyp do miski wszystkie składniki sypkie i wymieszaj
- Dodaj składniki mokre i wszystkie dokładnie ze sobą wymieszaj
- Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia
- Powierzchnię wygładź mokrą dłonią i oprószyć mąką.
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut.
- Smacznego!