Krewetki to kuchenne afrodyzjaki. Pobudzają zmysły. Są idealną propozycją na romantyczną kolację. Sprawdź jak przyrządzić pyszne krewetki na maśle czosnkowym.
składniki:
• krewetki mrożone tzw. Tiger
• 4 ząbki czosnku
• 50 g masła
• białe wino do smaku
• oliwa z oliwek
• sól
• natka pietruszki
• papryczka chili
przyrządzanie:
1. Mrożone krewetki wkładamy do miski i rozmrażamy za pomocą letniej wody z kranu.
2. Obieramy z pancerzy i ogonków. Obmywamy.
3. Siekamy czosnek, natkę i papryczkę chili.
4. Na patelni podgrzewamy połowę masła. Wrzucamy chili i czosnek. Podsmażamy. Dodajemy krewetki i smażymy przez około minutę.
5. Wlewamy wino i odparowujemy na większym ogniu. Krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy przez 1 minutę. Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
6. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Doprawiamy solą.