Wierzymy, że większość sałatek, które spożywamy są zdrowe i niskokaloryczne. Prawda jest jednak taka, że większość z nich to zazwyczaj 300 kalorii lub więcej. Sałatka z czarnej fasoli z awokado jest nie tylko niskokaloryczna, ale również dostarczy Ci świeżych i ekscytujących doznań smakowych!
składniki:
- 1 i 3/4 szklanki kukurydzy
- 1/2 szklanki czarnej fasoli - osuszonej i opłukanej
- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki grubej soli (sól koszerna lub morski)
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekane
- 1 awokado, bez pestki, obrane i posiekane
przyrządzanie:
W dużej misce wymieszaj razem kukurydzę i pozostałe składniki z wyjątkiem awokado.
Przechowaj je w lodówce, aż będą gotowe do podania, co najmniej 1 godzinę.
Wymieszaj z awokado (pokrojonym w kostkę,) tuż przed podaniem.
Udekoruj sałatkę świeżą kolendrą.
SMACZNEGO!
Zobacz też: 7 ciekawostek o AWOKADO