Nadziewane pomidory to szybki i prosty sposób na przepyszną przekąskę. Znakomicie nadaje się jako przystawka, ale też jako dodatek do mięsa, czy ryby. Postaw na jędrne pomidory, a efekt będzie murowany! Świetnie sprawdzą się na wiosenno-letnich imprezach z przyjaciółmi!
składniki:
- 10 małych lub 5 dużych świeżych pomidorów, pokrojonych na pół
- ¾ szklanki pesto z bazylii
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 szklanka startego sera mozzarella
- ¼ szklanki bułki tartej
- oregano, bazylia, słodka papryka
- sól i pieprz
przyrządzanie:
Wydłub środki z każdej połówki pomidorów. Usuń nasiona i zbędny sok, ale uważaj – jeśli za mocno przyciśniesz łyżką możesz przerwać skórkę. Pamiętaj, aby zachować odpowiednią grubość miąższu.
Środek pomidora posyp odrobiną soli i pieprzu.
Wypełnij wnętrze każdej połówki dwoma łyżeczkami pesto.
Umieść mozzarella i parmezan na sosie i posyp bułką tartą.
Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 6 minut, aż ser i bułka tarta będą rumiane.
SMACZNEGO!
Zobacz też: 9 zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia pomidorów!