Już niedługo rozpocznie się sezon świeżych warzyw i owoców. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem najlepszych dań. Już teraz warto przygotować sobie menu na cieplejsze dni. Dzisiaj proponujemy zupę krem ze świeżych pomidorów i młodej marchwi.
składniki:
- 1,5 litra bulionu z warzyw
- 3 duże pomidory
- 3 marchewki
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- kilka łyżek śmietany 18%
przyrządzanie:
- Bulion podgrzewamy
- Pomidory parzymy i ściągamy skórkę
- Marchew kroimy i wrzucamy do bulionu
- Gotujemy, aż będzie miękka.
- Pod koniec gotowania (ostatnie 5 minut) dodajemy pomidory, sól, pieprz i świeżą bazylię.
- Wszystko miksujemy za pomocą blendera.
- Podajemy ze śmietaną i kilkoma listkami bazylii.
ZOBACZ: Pieczone nadziewane pomidory z pesto