To nieco niedoceniane warzywo wraca powoli do łask. I bardzo dobrze, zawiera bowiem wiele niezbędnych nam do prawidłowego funkcjonowania składników. Co więcej, świetnie smakuje! Oto 6 ciekawostek o BURAKACH, które warto wiedzieć, kiedy następnym razem wylądują na naszym talerzu.
Zobacz też: 7 plusów diety WEGAŃSKIEJ!
1. Moc witamin i składników odżywczych
Buraki są prawdziwym skarbem wśród warzyw. Zawierają w sobie całą masę witamin i innych niezbędnych dla nas składników. Przede wszystkim są źródłem witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C (chociaż tutaj, lepszym źródłem jest kwas buraczany, ponieważ w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy).
W tych małych czerwonych główkach znajdziemy też całą moc pierwiastków. Jest to przede wszystkim żelazo, potas (2 buraki zawierają aż 528mg potasu!), magnez, fosfor, wapń, miedź, cynk, fluor, sód. Zawierają w sobie również bioflawonidy, które są jednymi z najlepszych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Buraki to też znakomite źródło kwasu foliowego, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży!
Na kolejnej stronie więcej o burakach!