Buraki są bardzo zdrowe i stają się coraz bardziej modne. Przez wiele lat stały na uboczu naszej codziennej kuchni. Dzisiaj w eleganckich restauracjach co i rusz trafiamy na dania z tym wyjątkowym warzywem. My proponujemy dzisiaj lekką i świeżą sałatkę z fetą i buraczkami. Pychota!
składniki:
- dwa buraki
- opakowanie sera fety
- świeży szczypiorek (może być z dymką)
- oliwa z oliwek
- pieprz ziołowy
przyrządzanie:
Umyj buraki i pozostawiając na nich skórkę natłuść je oliwą z oliwek.
Wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach przez 2 godziny.
Po wystudzeniu zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.
Pokrój też szczypiorek i dymkę.
Kostki fety wymieszaj z buraczkami, posyp szczypiorkiem, polej oliwą z oliwek i dopraw ziołowym pieprze.
SMACZNEGO!
Zobacz też: 6 ciekawostek o BURAKACH