Składniki na ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka letniej wody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki oliwy
• szczypta soli
Składniki sos:
• 1 puszka pomidorów
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cebula
• garść świeżej bazylii
• łyżeczka brązowego cukru, szczypta soli, tabasco
Pozostałe składniki:
• 200 g salami
• 200 g żółtego sera
• świeża rukola
• pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę oraz oliwę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek wyciskamy i przesmażamy na oliwie, gdy się zeszklą dodajemy pomidory, przyprawy i zioła. Dusimy wszystko przez ok. 10 minut aż pomidory się rozgotują. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, salami kroimy w cienkie plastry. Ciasto porcjujemy na ok 6 części, każdą rozwałkowujemy w koło o grubości ok 1 cm. Rozgrzewamy patelnię skropioną oliwą, układamy na niej ciasto a następnie rozprowadzamy sos pomidorowy, układamy plastry salami i posypujemy serem. Pieczemy ok 4 minut przyciskając brzegi do ścianek patelni. Po zdjęciu pizzy z patelni układamy na nich świeżą rukolę i pomidorki koktajlowe.