Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Zapiekanka rybna – przepis Jamiego Olivera

Jeśli nie masz pomysłu na oryginalne dania z pomocą przychodzi Ci niezastąpiony Jamie Oliver. Oto przepis na zapiekankę rybną, który słynny kucharz przygotował wraz ze swoją uczennicą Kerryann Dunlop. Sprawdź jakie cuda możesz już dziś mieć w swojej kuchni!

tger4te

czas: 1 godzina 10 minut

liczba porcji: 8 porcji

składniki:

  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1,2 l mleka 3,2%
  • ¼ średniej cebuli, obranej 1 świeży liść laurowy
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 320 g mrożonych filetów z ryby o białym mięsie
  • 320 g mrożonych filetów z łososia
  • 80 g masła 80 g mąki pszennej
  • otarta skórka i sok z 1 jednej niewoskowanej cebuli
  • 300 g mrożonych obranych gotowanych krewetek
  • 300 g mrożonego groszku
  • sól morska i świeżo zmielony
  • czarny pieprz
  • 2 porcje podstawowych tłuczonych ziemniaków

przyrządzanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Listki natki oderwij od gałązek i odłóż na później, a łodyżki zwiąż sznurkiem i umieść w dużym garnku z mlekiem ustawionym na średnim ogniu razem z cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i filetami.

Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż ryby się ugotują. Używając łyżki durszlakowej, wyciągnij ryby, przełóż je na talerz i zostaw do przestudzenia. Ostrożnie przecedź mleko przez sitko do innego garnka i odstaw go na bok.

W kolejnym garnku na średnim ogniu roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą (skończ, gdy całość będzie wyglądała jak kawałek ciasta – to zasmażka).

Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż znikną wszystkie grudki i otrzymasz gładki biały sos – możesz nie potrzebować całego mleka, więc podejdź do tego z głową i skończ, gdy całość będzie dobrze wyglądała. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny, następ- nie grubo posiekaj i dodaj listki natki, dorzuć krewetki i groszek oraz szczyptę soli i pieprzu.

Rozdrobnij rybę i przełóż do naczynia do pieczenia o wymiarach 25 × 30 cm, polej sosem i wykończ podstawową wersją tłuczonych ziemniaków. Rozprowadź ziemniaki aż do brzegów, a następnie, używając łyżki, pofałduj ich powierzchnię – dzięki temu zapiekanka będzie pięknie wyglądała i okaże się dużo bardziej zachęcająca dla dzieci!

Piecz potrawę w piekarniku ok. 25 minut, aż się zezłoci i zacznie bulgotać. Podawaj z gotowanym na parze brokułem lub chrupiącą zieloną sałatą.

SMACZNEGO!

 

WYGRAJ KSIĄŻKĘ Z KTÓREJ POCHODZI PRZEPIS >>KLIK<<

JAMIE OLIVER’S FOOD TUBE – RODZINNE PRZYSMAKI

 

kerryann_cover_front