Grillowana wieprzowina w ostrej ziołowej marynacie podana w towarzystwie ziemniaczanego puree to propozycja na rodzinny obiad. Spróbujecie?
składniki:
MIĘSO:
- 4 kotlety z karkówki
- 1 różowy grejpfrut
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sól
- 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- szklanka mleka
- sól i pieprz
przyrządzanie:
MIĘSO:
1. Wyciskamy sok z grejfruta i łączymy go z resztą składników marynaty.
2. Smarujemy kotlety marynatą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
3. Grillujemy na ruszcie lub specjalnej patelni przez około 15 minut z obu stron.
4. Pozostałą marynatę podajemy jako sos do ziemniaków i gotowych kotletów.
PUREE:
- W dużym garnku gotujemy ziemniaki i odcedzamy.
- W małym garnku podgrzewamy masło i mleko na małym ogniu, aż masło się roztopi.
- Rozbijamy ziemniaki za pomocą miksera lub blendera, dolewamy jednocześnie mleko z masłem, aż osiągniemy jednolitą, kremową masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem