Wilgotna i rozpływająca się mini babeczka o smaku pomarańczowym z dodatkiem mlecznej czekolady to idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 75 g masła
- 100 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- mleczna czekolada
przyrządzanie:
1. Mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki oraz skórkę pomarańczową.
2. Roztapiamy masło w rondelku i studzimy.
3. Dodajemy do sypkich wystudzone masło, mleko, jajko oraz sok z pomarańczy.
4. Mieszamy.
5. Nakładamy do formy.
7. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
8. Po wyjęciu, rozpuszczamy 5 kostek czekolady na wolnym ogniu i smarujemy nią dół babeczki.
9. 2 kostki czekolady ścieramy na tarce i posypujemy wierzch naszej babeczki.