Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Proponujemy przepis na pierożki ze szpinakiem i serem, podawane z ciepłym sosem grzybowym.
składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szklanka ciepłej wody
- 1 żółtko
- 50 g masła
- opakowanie świeżego szpinaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 200 g serka ricotta
- 150 ml śmietany
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 150 g pieczarek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- ok. 100 g parmezanu
- bazylia do dekoracji
przyrządzanie:
1. Robimy ciasto. Mieszamy mąkę z solą i żółtkiem. Stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto.
2. Dodajemy masło.
3. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
4. Szpinak myjemy i drobno siekamy.
5. Obieramy czosnek i siekamy.
6. Na patelni smażymy czosnek ze szpinakiem, oprószamy solą i pieprzem. Dosimy. Dodajemy ricottę.
6. Ciasto rozwałkujemy i kroimy na kwadraty. Nakładamy farsz i sklejamy krawędzie.
7. Gotujemy w osolonej wodzie.
8. Przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i wkrajamy pieczarki. Zalewamy winem. Solimy i dusimy.
9. Dodajemy śmietanę i przyprawy.
10. Rozkładamy na talerzach, polewamy sosem, sypiemy parmezan.