Grzanki mogą być dodatkiem do głównego dania, ale równie dobrze sprawdzą się jako przekąska czy śniadaniowy posiłek. Jak zrobić idealną grzankę z ziołowo-czosnkowym masłem?
składniki:
- świeże pieczywo
- pół kostki masła
- 6 ząbków czosnku
- świeży tymianek
- świeża bazylia
- pietruszka
przyrządzanie:
- Bułki lub bagietkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pozostawiamy do czasu, aż pieczywo będzie lekko chrupkie.
- Masło wyciągamy z lodówki i odstawiamy na około godzinę, aż osiągnie temperaturę pokojowa i będzie miękkie.
- W tym czasie obieramy czosnek, kroimy go i również siekamy świeże zioła.
- Całość mieszamy i dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
- Masło wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
- Po tym czasie smarujemy cieple bułeczki i ponownie wkładamy do piekarnika na kilka minut.