Tortellini to małe pierożki, które podbiły serca włoskich smakoszy. Dzisiaj dodajemy je do zapiekanki. Dzięki temu otrzymamy pyszne i pożywne danie.
składniki:
- 200 g tortellini z dowolnym nadzieniem
- 150 g śmietany
- 150 g sera żółtego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- papryka czerwona
- papryka zielona
- 2 pomidory
przyrządzanie:
- Tortellini i ziemniaki ugotować w wodzie na półtwardo.
- Resztę warzyw pokroić.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Wszystkie składniki (oprócz sera) ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- przygotować sos beszamelowy.
- Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając.
- Przyprawić solą, pieprzem i gałką.
- Gotować aż zgęstnieje.
- Sos równo rozsmarować na zapiekance.
- Posypać żółtym serem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.