Masz ochotę na coś słodkiego? Polecamy mocno czekoladowe ciastka, które bardzo łatwo się przygotowuje. Zasmakują nie tylko najmłodszym!
składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 30 g kakao
- 100 g cukru pudru
przyrządzanie:
1. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. W tym czasie miksujemy masło z cukrem. Masło powinno być miękkie.
3. Następnie stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i powoli miksujemy wszystkie składniki aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
4. Ciasto formujemy w kulki i spłaszczamy.
5. Najpierw pieczemy 5 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie ok. 10 minut w 150 stopni.
6. Jak ostygną, posypujemy cukrem pudrem.