Paella to tradycyjne hiszpańskie danie wykonane z ryżu, warzyw, owoców morza i kurczaka. Dziś proponujemy przepis na paelle z kalmarami i krewetkami. Przenieś się do słonecznej Hiszpanii!
składniki:
- 200 g krewetek
- 200 g kalmarów
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 0,5 kg ryżu arborio (bądź innego ryżu do paelli lub risotto)
- ostra papryka, pieprz, sól
przyrządzanie:
1. Przygotowujemy w rondlu bulion warzywny.
2.Na rozgrzanym oleju, na dużej głębokiej patelni smażymy cebulę.
3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek.
4. Dodajemy ryż. Przyprawiamy i zalewamy bulionem.
5. Doprowadzamy do wrzenia a potem smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Dodajemy mrożone owoce morza i gotujemy przez kolejne 10 minut aż ryż wypije większość bulionu.