Te mocno czekoladowe babeczki to idealna propozycja, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Kremowy mus i chrupiące orzechy... Pycha!
składniki:
- 60 g mąki
- 2 jajka
- 75 g masła
- 275 g mlecznej czekolady
- 75 g cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 150 ml śmietanki kremówki
- orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe - do przyozdobienia
przyrządzanie:
1. Przygotowujemy mus. 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Studzimy. Zółtka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy czekoladę.
3. Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z resztą masy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki do stężenia.
4. W międzyczasie robimy babeczki: Masło z 75 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
5. Masę mieszamy z cukrem, dodajemy roztrzepane jajka. Dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy.
6. Ciasto wlewamy do form na babeczki i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni.
7. Do ostudzonych babeczek wlewamy nasz mus i posypujemy orzechami wedle uznania.