Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Babeczki z musem czekoladowym i orzechami

Te mocno czekoladowe babeczki to idealna propozycja, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Kremowy mus i chrupiące orzechy... Pycha!

flowers-811797_640

składniki:

  • 60 g mąki
  • 2 jajka
  • 75 g masła
  • 275 g mlecznej czekolady
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe - do przyozdobienia

przyrządzanie:

1. Przygotowujemy mus. 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

2. Studzimy. Zółtka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy czekoladę.

3. Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z resztą masy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki do stężenia.

4. W międzyczasie robimy babeczki: Masło z 75 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

5. Masę mieszamy z cukrem, dodajemy roztrzepane jajka. Dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy.

6. Ciasto wlewamy do form na babeczki i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni.

7. Do ostudzonych babeczek wlewamy nasz mus i posypujemy orzechami wedle uznania.

ZOBACZ TEŻ: Ciasto marchewkowe z orzechami