Szukasz pomysłu na weekendowy obiad? Oto doskonałe danie - łosoś z miodem, imbirem i świeżymi ziołami.
składniki:
- 2 filety z łososia
- sok z 1 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu
- 4 cm świeżego imbiru
- świeżo mielony pieprz
- Świeży rozmaryn, tymianek, bazylia
przyrządzanie:
- Filety obrać, umyć i osuszyć.
- Miód, cytrynę, pieprz, starty imbir połączyć ze sobą i wymieszać.
- Natrzeć rybę przygotowanym sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
- Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.
- 5 minut przed planowanym końcem pieczenia ułożyć na rybie świeże gałązki ziół.
ZOBACZ TEŻ: Kasza pęczak z warzywami