Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Moja kulinarna podróż do serca Toskanii

Toskania. Kiedy wpiszesz to hasło w Google i wybierzesz opcję Grafika, przekonasz się, że każdy z wyświetlonych obrazów spokojnie możesz spokojnie ustawić jako przepiękną tapetę na twoim pulpicie. Co za wspaniały region! Żeby choć na chwilę oderwać myśli od także zachwycających, lecz jakby trochę bardziej wyblakłych krajobrazów mojego Podkarpacia, ugotuję dziś ciemnoczerwoną, aromatyczną zupę prosto z Toskanii. Przepis znalazłam w internecie, ale oczywiście jest zmodyfikowany.

Pappa al Pomodoro (Toskańska zupa pomidorowa) 

^12208C32638EE1319A8A23452A75C8A0819389F6680ED73FDF^pimgpsh_fullsize_distr

Składniki na 2 porcje:

Składniki na 4 porcje:
• 2 dojrzałe duże pomidory,
• cebula,
• ząbek czosnku,
• suszony rozmaryn,
• kawałek czerstwego pieczywa,
• oliwa z oliwek,
• sól, pieprz
• słodka papryka
• pół szklanki bulionu,
• listki świeżej bazylii,
• parmezan,

Sposób wykonania:
Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmij skórkę. Cebulę i czosnek pokrój w półtalarki.  Pomidory poprzekrawać, wyjąć pestki a miąższ pokroić w kostkę. Pieczywo pokrój w kostkę (ok. 1 cm). W rondelku  rozgrzej  4 łyżki oliwy, przesmaż pieczywo, cebulę i czosnek wraz z listkami rozmarynu, odłóż  4 łyżki tej mieszanki do miseczki. 
Do rondelka dodaj pomidory, dopraw słodką papryką i duś przez 15 minut. Po 5 minutach wlej bulion. Zupę zmiksuj na gładko, rozlej do miseczek i nałóż po łyżce cebuli z grzankami i posyp parmezanem. 
Smacznego!