Jesień to najlepszy czas na próbowanie wszystkich przepisów z grzybami. Nie musza być świeże - mrożone też świetnie się nadadzą. Tarta z prawdziwkami niesamowicie zadowala nasze kubki smakowe. Aromat grzybów unosi się po całym mieszkaniu - koniecznie daj się skusić!
składniki:
spód -
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
100 g zimnego masła,
1 jajko,
2 łyżki zimnej wody,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki tymianku
nadzienie -
3-4 prawdziwki (świeże lub mrożone),
2 średnie cebule czerwone,
2 ząbki czosnku,
2-3 pomidory suszone,
1/4 szklanki wina białego wytrawnego,
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%,
1 jajko,
3 łyżki startego na tarce parmezanu,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki masła + łyżka oleju,
listek świeżego lubczyku,
garść posiekanej natki pietruszki,
sól i świeżo mielony pieprz
przyrządzanie: