Nasz ulubiony przepis na aromatyczne ciasteczka z orzechami. Skusisz się?
składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 2 duże jabłka (najlepsze są te, które ciemnieją po utarciu)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki miodu
- 30 dag orzechów włoskich
przyrządzanie:
Utrzeć: 1/2 margaryny, cukier (można lekko podgrzewać nad garnkiem z gorącą wodą – margaryna będzie bardziej puszysta a cukier lepiej się rozpuści), 4 żółtka. Dodać utarte 2 duże jabłka. Ubić białka i dodać do masy, następnie dodać szklankę mąki pszennej, szklankę mąki krupczatki, łyżeczkę proszku do pieczenia,łyżeczkę sody, połączyć. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piec w temperaturze około 200 stopni C 50 min. Polewa:dobrze podgrzać: 1/2 margaryny, 4 łyżki miodu, 30 dag orzechów włoskich. Upieczone ciasto zalać polewą i zapiec przez około 2 min.