Pyszne, migdałowe ciasteczka w kształcie misiów! Zaskoczą zarówno małych łakomczuchów jak i tych dużych! Poznaj bardzo prosty przepis na błyskawiczny deser.
składniki:
- 3/4 kostki masła
- 200 g cukru brązowego
- 2 jajka
- łyżeczka olejku migdałowego
- 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 70 g migdałów bez skórki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
przyrządzanie:
- Migdały zmielić w blenderze.
- Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia i solą.
- Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka i olejek migdałowy. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą.
- Do masy dodać 1/2 porcji mąki i zmiksować. Wyłączyć mikser, dodać pozostałą część mąki i zagnieść ciasto ręką. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki.
- Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na godzinę.
- Wyciągać po jednym kawałku i rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką na plaster o grubości 5 mm.
- Ciasteczka wykrawać foremkami w dowolne kształty (my wybraliśmy w kształcie misia). Układać na papierze do pieczenia.
- Piec przez ok. 8-10 minut w temperaturze 180°C. Zarumienione na bokach ciasteczka są już gotowe.
- Wystudzić po upieczeniu.