Aromatyczna zupa krem z papryki to doskonały pomysł na wtorkowy obiad. Szybko ją przygotujesz i dobrze się nasycisz. Spróbuj!
składniki:
- 1 l bulionu z warzyw
- 4 czerwone papryki
- 1 papryczka pepperoni
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1-2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
przyrządzanie:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę pepperoni przecinamy na połowę, pozbywamy się pestek. Wszystko chwilkę podsmażamy na patelni.
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i przecinamy na mniejsze kawałki.
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem. Dodajemy podsmażaną cebulę, czosnek, i papryczkę.
Gotujemy wszytko do miękkości warzyw i wszystko blendujemy.
Dodajemy śmietanę i doprawiamy.