- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 230g masła
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki nitek szafranu
liczba porcji:
Idealny przepis na wielkanocną babkę - z szafranem.
Utrzeć masło z cukrami na puszystą masę. W między czasie przesiać razem mąkę z solą i proszkiem do pieczenia oraz wymieszać szafran z ciepłym mlekiem. Do dobrze ubitego masła dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Cały czas miksując na wolniejszych obrotach dodać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę mleka, ponownie 1/3 składników suchych, mleko, kończąc na ostatniej porcji mąki.
Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej dokładnie mąką. Piec około 50-60 minut w 175oC. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka jest gotowa. Przed wyjęciem babki z formy należy odczekać 10-15 minut.