Pyszna zupa cebulowa, która zasmakuje słodkim smakiem.
składniki:
- 1 kg cebuli
- 3 kostki rosołowe drobiowe
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek śmietany
- pieprz
- Grzanki:
- chleb,
- olej
- czosnek granulowany
przyrządzanie:
Cebulę obierać, pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, włożyć cebulę i zrumienić. Zrumienioną cebulę podlać wodą (2l) i dodać wegetę. Gotować tak długo, aż cała woda się wygotuje (ok. 20-30 minut). Cebulę zmiksować blenderem na gładką masę. W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe. W gorącym wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w drobniutką kostkę. Dodać zmiksowaną cebulę. Zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną na jednolitą masę i dodać do gorącej zupy. Ukroić bagietkę, zapiec ją serem i podać na talerzu z zupą.