Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć staropolskiego żurku! Znamy najlepszy przepis.
składniki:
-śmietana kwaśna 18% „Piątnica” 200g
- śmietanka słodka 30% „Piątnica” 200ml
- kości wędzone od schabu ½ kg
- marchew 2 średnie szt.
- pietruszka 1 średnia szt.
- seler ¼ średniej szt.
- woda ok. 3l
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 5-6 ziarenek
- gotowy zakwas - żurek 1 butelka ok. 500ml
- cebula 1 szt.
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
- czosnek 3 - 4 ząbki
- kiełbasa biała surowa 0,7kg
- jajka ugotowane na twardo
przyrządzanie:
Żurek staropolski z białą kiełbasą
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy