Rozpoczynamy nowy cykl, w którym będziemy zdradzać wam kulinarne triki. Ułatwią wam gotowanie i sprawią, że czas w kuchni będziecie spędzać przyjemnie. Dziś podpowiadamy, jak obierać i kroić cebulę, by przy tym nie płakać.
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu płakał podczas krojenia cebuli. Dzieje się tak dlatego, że gaz, który uwalnia się z niej dostaje się do naszych gałek ocznych i powoduje łzawienie. Jednak na szczęście znamy sposób na złagodzenie szczypania i negatywnych efektów krojenia cebuli.
Od dziś przygotowanie posiłków z dodatkiem tego warzywa nie będzie kojarzył wam się z męką i łzami!
3 sposoby na cebulę
Sposobów jest mnóstwo. My przedstawiamy trzy najbardziej skuteczne.
- Można założyć specjalne okulary lub gogle, które zapobiegną dostawania się gazu do oczu.
- Można cebulę przed krojeniem włożyć do zamrażarki.
- Ostatnim, najszybszym i najbardziej skutecznym sposobem jest włożenie jej przed krojeniem do lodowatej wody. Niska temperatura cieczy osłabi działanie ostrego gazu.