Kto powiedział, że bruschette można podawać jedynie z pomidorami? Specjalnie dla Was, Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie poleca bruschettę w kilku zaskakujących odsłonach: na słodko z ricottą, truskawkami, rzodkiewką, miodem i bazylią oraz gorgonzolą w roli głównej na dwa sposoby.
składniki:
Podstawą każdej bruschetty jest zwykły chleb. Wszystkie inne składniki, podajemy przy przepisie wykonania (szukajcie na kolejnych stronach)!
przyrządzanie:
BRUSCHETTA Z GORGONZOLĄ I PODSMAŻONĄ GRUSZKĄ
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
– 3 kromki chleba
– 100 g gorgonzoli
– 1 gruszka
– poszatkowana natka pietruszki
– sól
– oliwa extra vergine
– 1 łodyga selera naciowego
– czosnek
Sposób przygotowania:
Kroimy drobno łodygę selera. Po podsmażeniu chleba nacieramy go ząbkiem świeżego czosnku, skrapiamy oliwą i smarujemy gorgonzolą. Podsmażamy pokrojoną gruszkę na patelni przez 30 sekund i dekorujemy nią bruschettę, dodając natkę pietruszki i selera. Doprawiamy solą i pieprzem.