Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Jakie pieczywo jadać, kiedy się odchudzamy?

Pieczywo od setek lat jest podstawowym składnikiem diety ludzi na całym świecie. Czasami w postaci płaskiego chlebka wypiekanego w kamiennym piecu, a czasami w postaci okrągłego, pachnącego bochenka. Apetyczne, sycące, z chrupiącą skórką kusi swoim zapachem i smakiem do dziś. Wiele osób będących na diecie wystrzega się jedzenia pieczywa. Czy słusznie? Sprawdzamy z dietetykiem trwającej właśnie kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” organizowanej przez Krajową Federację Producentów Zbóż.

Sliced italian bread Ciabatta with rosemary on wooden background

Produkty zbożowe takie jak pieczywo, dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy A,
a także błonnika pokarmowego. Mimo tego, według danych statystycznych GUS Polacy jedzą go coraz mniej. W 2015 roku spożycie pieczywa wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku.

Wiele osób będących na diecie wystrzega się jedzenia chleba, a musimy pamiętać, że kluczem do sukcesu odnośnie spożywania pieczywa na diecie, jest jego odpowiedni dobór pod kątem rodzaju. Najbardziej wartościowym rodzajem jest pieczywo razowe, które wypieka się z mąki razowej pszennej lub żytniej lub to domowe wypiekane z mąki z pełnego ziarna np. 5 zbóż. Pieczywo to jest doskonałym źródłem manganu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, magnezu i błonnika pokarmowego. Warto również wybierać pieczywo z dodatkiem nasion roślin oleistych, takich jak: słonecznik, dynia, sezam, len, soja czy mak. Stanowią one nie tylko źródło witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz także podnoszą walory smakowe. Dlatego nie bójmy się pieczywa, jeżeli akurat się odchudzamy, tylko wybierajmy je umiejętnie. przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.

Według badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” na zlecenie Krajowej Federacji Producentów Zbóż ponad 67% respondentek potwierdza, że zdrowa dieta to dieta „bogata w wartości odżywcze”, a ponad ¾ z nich zgadza się ze stwierdzeniem, że „produkty zbożowe zawierają składniki, które pozytywnie wpływają na organizm ludzki”. Polki preferują pieczywo pełnoziarniste i jasne, przy czym to drugie gości codziennie lub prawie codziennie na co stole co drugiej z nich.

– Pieczywo jest produktem zbożowym, a te warto spożywać każdego dnia. Kanapka skomponowana z razowego pieczywa będzie idealna na początek dnia i drugie śniadanie. Do obiadu warto wybierać kaszę gryczaną, jaglaną lub jęczmienną. Dobrym rozwiązaniem będzie też makaron razowy. Wieczorem proponuje kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z chudą wędliną i warzywami. Można je spożywać w połączeniu z jogurtem, kefirem, koktajlem mlecznym lub szklanką ulubionego soku.- tłumaczy dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.