Papryka to warzywo, które nie tylko pięknie wygląda na talerzu ale i ma wiele właściwości. Przedstawiamy 4 proste przepisy na dania z papryką w roli głównej.
PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM
(3 porcje)
3 małe czerwone papryki
150 g ryżu
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
3/4 łyżeczki tymianku
3/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego lub grubo zmielonego
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
60 g sera feta
skórka otarta z 1/2 cytryny
garść suszonych żurawin
oliwa
sól morska
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Odetnij czubek papryki (odłóż je na bok, posłużą później jako wieczko do przykrycia papryki) i usuń gniazda nasienne. Skrop wnętrze papryk odrobiną oliwy i dopraw solą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ser pokrojony w małą kostkę wymieszaj z kolendrą, tymiankiem, pieprzem, kminem rzymskim oraz skórką cytrynową.
Ugotowany ryż odcedź, wymieszaj z serem i żurawinami. W razie potrzeby dopraw solą morską.
Nafaszeruj papryki nadzieniem, przykryj luźno folią aluminiową, by się nie przypaliły i wstaw do piekarnika na 35 minut (20 minut przed końcem pieczenia włóż do piekarnika czubki papryki, również okryte folią). Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5 minut. Wyjmij z piekarnika i podaj.