Chicken tandoori to typowe danie kuchni indyjskiej. Jeżeli lubicie tamtejsze przyprawy i niesamowity aromat, koniecznie powinniście spróbować zrobić ten przepis. To pieczone udka z kurczaka natarte niesamowitą mieszanką przypraw. Najlepiej podawać je z ryżem czy kuskusem!
składniki:
- ok. 1 kg mięsa z udek kurczaka
- 1 mały kubeczek jogurtu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- sok z połowy cytryny lub limonki
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala
- 2 łyżeczki roztartych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka roztartych nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta szafranu
- sól, pieprz
- kolendra
przyrządzanie: