25 października obchodzimy dzień makaronu, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie ulubionego posiłku. Kiedy szukamy pomysłu na kolację we włoskim stylu, najczęściej sięgamy po gotowy produkt i skupiamy się na przygotowaniu sosu. W ten szczególny dzień Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool zachęca do zapoznania się z oryginalnymi przepisami swojego autorstwa, dzięki którym makaron przygotujemy samodzielnie i wzbudzimy podziw wśród najbliższych.
składniki:
- - 250 g mąki 00
- - 100 g mąki z pszenicy durum
- - 2 jajka
- - 100 g gotowanych i zmiksowanych liści szpinaku (100 g po przyrządzeniu)
przyrządzanie:
Makaron jest ponadczasowy i uniwersalny, ponieważ harmonijnie łączy się z praktycznie każdym składnikiem, który przyjdzie nam do głowy. Liczba kombinacji smakowych jest nieskończona, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Poświęćcie czas na samodzielne przygotowanie świeżego makaronu i świętujcie ten dzień w rytmie slow. To idealna kwintesencja comfort food – jedzenia kojącego nasze ciało i duszę, szczególnie teraz w jesienne, szare dni. – zachęca Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool.